TELEFOONNUMMER: 040 254 92 30

Heup En Knie

Heup En Knie

Jaarlijks worden meer dan 55.000 heup- en kniegewrichten vervangen door een prothese. De grootste reden hiervoor is artrose. Bij artrose slijt het kraakbeen sneller dan normaal met als gevolg; pijn overdag en ‘s nachts, bewegingsverlies en functieverlies. Artrose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste mensen die een prothese-operatie krijgen zijn tussen de 60 en 80 jaar. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat overgewicht bijdraagt aan artrose.

De totale heupprothese bestaat uit een heupkom en een steel met heupkop. De meeste gebruikte combinatie is een keramische heupkop en een plastic (polyethyleen) heupkom. Bij de knie is het een combinatie van kobaltchroom en polyethyleen.

De levensduur van een heup- en knieprothese bedraagt 15 tot 20 jaar. Dit is onder andere afhankelijk van de activiteit, leeftijd, gewicht en spierkwaliteit van de patiënt. Van elke 100 patiënten blijkt bij 1 tot 2 personen een hersteloperatie (revisie) nodig in het eerste jaar dat ze de prothese hebben.

Revalidatie vindt plaats door een fysiotherapeut uit het netwerk zodat de patiënt de beste kwalitatieve zorg krijgt. Centraal bij de revalidatie staat het optimaliseren van het looppatroon en het optimaliseren van de beweeglijkheid en belastbaarheid van de heup/ knie. De eerste zes weken wordt de heup/ knie ondersteund door met 1 of 2 krukken te lopen. Na 6 weken mag de patiënt weer fietsen en autorijden.

Normaal gesproken zijn er 3 controlemomenten in het ziekenhuis: 6 weken, 3 maanden en 1 jaar na de operatie. Gemiddeld bedraagt de duur van de revalidatie 3 maanden bij een heup en 4 maanden bij de knie.
Goede samenwerking tussen de orthopeed en de fysiotherapeut (o.a. via overdracht en tussentijdse rapportages) moet zorgen voor een vlotte revalidatie met een goed eindresultaat. Sporthervatting zal beperkt mogelijk zijn (o.a. wandelen, fietsen, zwemmen en golfen).

Fysiotherapeuten van Fysiovisie werken nauw samen met het Maxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven en het Catharina ziekenhuis (COGE Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven).

Contact

Vragen of opmerkingen?