Neurorevalidatie
Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is hersenletsel bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, ziekte van Parkinson, MS of letsel door bijvoorbeeld een ongeval.
De gevolgen hiervan zijn heel divers. Vaak zijn er zichtbare en onzichtbare gevolgen. De zichtbare gevolgen uiten zich vaak door een verlamming of vermindering van spierkracht, vermindering van gevoel, uitval van het gezichtsveld of moeite met spreken.
Vaak zijn er ook onzichtbare gevolgen. Deze kunnen zijn op cognitief gebied, dat wil zeggen dat er problemen kunnen zijn op het gebied van geheugen en concentratie. Ook kan er een toegenomen gevoeligheid voor prikkels ontstaan, zodat bijv. geluiden uit de omgeving niet goed meer verdragen kunnen worden. Bij NAH kan ook vermoeidheid zonder duidelijke aanleiding een grote rol spelen in het functioneren. Evenals gedrags-en stemmingsveranderingen, vaak wordt dit ´een kort lontje´ genoemd door de omgeving van de patiënt.
Door deze zichtbare en onzichtbare gevolgen is het leven van iemand met NAH vaak ingrijpend veranderd, maar ook het leven van de partner of familie in diens omgeving.
Hersenletsel is een complexe aandoening, daarom is een nauwe samenwerking met andere disciplines essentieel om een goed behandelplan op te stellen. Wij werken daarom samen met huisartsen, revalidatieartsen, psycholoog, logopedist en ergotherapeuten.
Ook werken wij samen met NAH-tuurlijk:
https://www.nah-tuurlijk.nl
en ergotherapie de Kempen:
https://www.ergotherapiedekempen.nl/
Contact