Luchtwegen

Luchtwegen

COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen (chronische bronchitis). Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, (zoals rook), verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen, waardoor de longen minder rekbaar worden.

Oorzaak

Naast erfelijke factoren is verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD (mee)roken. Dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met bijvoorbeeld veel steen- en metaalstofdeeltjes in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden.

Klachten kunnen zijn:

  • Hoesten
  • Slijm opgeven
  • Piepende ademhaling
  • Kortademig bij inspanning

Wanneer u COPD heeft, kost het u door kortademigheid meer inspanning om handelingen te verrichten die u voorheen moeiteloos kon uitvoeren. Als gevolg hiervan doet u die handelingen misschien minder of helemaal niet meer. Hierdoor kan uw conditie sterk achteruit gaan, met als gevolg dat u nog sneller kortademig bent bij lichamelijke inspanning. Terwijl beweging ook erg goed is tegen de mogelijke bijwerkingen van de ontstekingsremmers. Het gebruik van (inhalatie)corticosteroïden kan leiden tot zwakkere spieren en botontkalking. Het is belangrijk om COPD vroeg te ontdekken, zodat optimale behandeling zo vroeg mogelijk kan plaatsvinden.

Oplossingen

Mensen met COPD hoesten veel om slijm kwijt te raken. Bij sommigen zijn de longen echter minder stevig en werkt hoesten juist averechts. De fysiotherapeut leert u een methode om zo effectief mogelijk te hoesten (huffen). Hierdoor voorkomt u luchtweginfecties en/of komt u er sneller vanaf . In veel gevallen is de ademhaling gedysreguleerd en leert u van uw fysiotherapeut een betere ademhalingstechniek die u in rust en tijdens inspanning kunt toepassen. Dit helpt om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.

Training

Bij Fysiotherapie Veldhoven Zuid bestaat de mogelijkheid voor patiënten met COPD om een trainingsprogramma te volgen. Er wordt gebruik gemaakt van onze fysiofitruimte. Er zijn voldoende trainingsmiddelen voorhanden en indien noodzakelijk is er zuurstof aanwezig. Door de juiste training kunt u uw conditie en kracht verbeteren en op peil houden. Er bestaan verschillende soorten trainingen om uw kracht en conditie te verbeteren. De oefeningen dienen zo te zijn samengesteld dat u zich voldoende inspant om het gewenste resultaat te bereiken zonder dat u uw lichaam overbelast. Een goede opbouw is dus van groot belang. De fysiotherapeut (gespecialiseerd in hart ,long -en vaatrevalidatie) zal een trainingsprogramma voor u opstellen dat aansluit bij uw mogelijkheden. En hij zal u begeleiden bij het uitvoeren van de verschillende oefeningen. Middels een saturatiemeter, (apparaatje dat het zuurstofgehalte meet in het bloed), wordt de mate van belasting vooraf en tijdens het bewegingsprogramma bepaald. Zo nodig wordt de belasting tijdens de training aangepast.

Kosten

Aan trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut zijn de nodige kosten verbonden. Of uw zorgverzekeraar meebetaalt aan de kosten hangt af van uw polis en verschilt per verzekeraar. Indien u hierover vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen ,wij staan u graag te woord.

Contact

Vragen of opmerkingen?