TELEFOONNUMMER: 040 254 92 30

Manuele Therapie

Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en de omliggende spieren en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal aanvullende specifieke onderzoekstechnieken en handgrepen (onder andere speciale mobiliserende bewegingen). Door het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten dikwijls snel worden vergroot. Zo’n speciale mobilisatietechniek wordt dan een manipulatie genoemd. Dat kan soms gepaard gaan met een knappend geluid. In principe kunnen alle gewrichten met manuele therapie behandeld worden, maar de manueel therapeut is het meest bekend door de manipulaties aan bekken, rug en nek.

De manueel therapeut is dus een fysiotherapeut specialist die extra expertise heeft met betrekking tot klachten aan het bewegingsapparaat. Dat is een verzamelnaam voor alles in uw lichaam wat direct met het bewegen te maken heeft. Gewrichten, spieren en pezen, het zenuwstelsel en zelfs de bloedvaten. De manueel therapeut kan door zijn manipulaties in vele gevallen voor genezing zorgen van klachten die met andere therapieën of medicijnen niet goed herstellen.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar, u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een 4 jarige post-HBO of masteropleiding voor Manuele Therapie gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de onderzoeks- en behandelmogelijkheden van lichamelijke klachten en in het bijzonder die van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.

Intake

Tijdens de intake, via verwijzing of directe Toegankelijkheid, (dus u mag ook zonder verwijzing van uw arts een afspraak maken), kan gekeken worden of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen. Mocht onverhoopt blijken dat manuele therapie voor uw specifieke klacht niet zinvol is, kan de manueel therapeut u adviseren wie of wat u eventueel als volgende stap zou kunnen overwegen. Dat kan dan bijvoorbeeld een aanvraag voor röntgenfoto’s of onderzoek door een specialist in het ziekenhuis zijn. Hiervoor kan de manueel therapeut dan contact opnemen met uw arts om de onderzoeksgegevens te bespreken en uw arts een vervolgbeleid voor te stellen.

Contact

Vragen of opmerkingen?